En del av livets cirkel ute på jakt

04 juni 2021 Mikael Barani

Det är till skogs som vi nordbor tar oss för att finna lugn och ro. Bland träd, gräs och stenar knyter vi an till något som både ligger bortom sinnena och djupt inne i oss själva.

Det är därför inte undra på att den finske resen Juha Mieto gav sig ut i skogen efter den snöpliga förlusten mot Thomas Wassberg i OS i Lade Placid 1980. Det var i denna miljö som Mieto  samlade sig i ett par minuter innan han mötte ett samlat pressuppbåd.

Yin och yang bland barren

Att skogen har en förmåga att läka och låta oss finna ro är något som verkar vara en tidlös sanning. För visst är det så att idag kan få vistelse i skogen utskrivet på recept om man känner att nerverna är på helspänn. 
Testa för all del att sätta dig på en stubbe och bara lyssna på allt det där som finns omkring dig. Låt dig själv nästan bli hypnotiserad av träden som svajar i vinden och kanske till och med ljudet av en bäck som stillsamt porlar.

Skogen är också en plats där vi finner liv genom död. Att ägna sig åt jakt är att vara en direkt del av livets cykel – den som en dag kommer att introducera oss alla inför döden. 

Att ta ett liv knyter oss obönhörligen till livets ofrånkomliga växelspel där döden också föder.

Jakt får oss också att känna uppskattning inför det som är en grundförutsättning för livet självt. En tacksamhet inför det faktum att något alltid dör, oavsett om det växer i marken eller går på fyra ben, för att något annat ska kunna leva vidare.

Hur man än vrider och vänder på det så är detta yin och yang en del av reglerna för vår existens. Att jaga är därför också ett sätt att hylla genialiteten i alla tings samspel och beroende av varandra.

Fler nyheter