Eken – en äkta träkung

Ek är utan tvekan trädens stolta kung som härskar över de flesta andra arter. Ek känns klassiskt och vackert samtidigt som det kan ha en modern klang. Älskar du att inreda kan ek vara det perfekta valet då inget annat träd kombinerar det klassiska och det moderna. Av ek produceras robust möblering och är du på jakt efter sådan är det givetvis ekmöblerna du ska satsa på.

Ek utmärker sig med en varierad färgpalett och textur. Det gör trädet passande för mängder av olika möbler med en stor stilvariation. Ekmöbler har en lång livslängd om de är välgjorda. Med andra ord får du möbler som du kan njuta av livet ut. Det blir en hållbar investering.

 

Ek – mer än bara möbler

När man pratar om ek tänker man givetvis först och främst på möbler men sanningen är att ek används till mycket mer än så. Idag kan man hitta allt från ekstolpar till massiva stall för hästarna. Många lekplatser har ekgränder. Odlingsbänkar och massiva stall samt gångbroar är tillverkade av just ek. Ek är mycket mer än bara möbler. Dess struktur och hållbarhet gör det till ett material som man använder sig mycket av och i många olika områden.

Olika former av ek

Ek kan komma i två former – fast ek eller ekfanér.

Ekfanér är egentligen tunna lager av ek som placeras över annat material. Fast ek har betydligt högre pris och givetvis även märkbart längre livstid. Ekfanér används både för möblering och inom andra områden. Som sagt är dess pris lägre och det håller inte lika länge jämfört med den fasta eken. Här är den rätta platsen att betona att det inte är något fel på att välja ekfanér istället för fast ek. Du får samma snygga färg och struktur. Det är egentligen endast hållbarheten som skiljer. Och priset, så klart.

Categories: Ek