Vad är ett innertak och behöver du det?

11 november 2022 Helen Johansson

editorial

Bullerdämpa med innertak

När du köper eller bygger ett hem finns det många saker att tänka på. En fråga du kanske har är om du behöver ett innertak eller inte. I korthet är ett innertak ett extra tak mellan våningarna i ditt hem. Om du undrar om du behöver ett eller inte är det här några saker att tänka på.

image

Innertak av estetiska skäl

Det första du bör tänka på är om ditt hem kommer att ha ett öppet koncept eller inte. Om du planerar att ha en öppen planlösning är ett innertak troligen inte nödvändigt eftersom det inte kommer att finnas några väggar som skiljer våningarna åt. Om du däremot vill att väggar ska skilja rummen på varje våningsplan från varandra är det viktigt med ett innertak för att förhindra att buller sprids mellan våningarna. Även om ditt hem har ett öppet koncept finns det dock andra anledningar till att du kanske vill ha ett innertak.

En annan anledning till att du vill ha ett innertak är av estetiska skäl. Ett innertak kan ge ditt hem en touch av lyx och få det att kännas rymligare. Om du har högt i tak kan ett innertak också bidra till att skapa illusionen av två våningar även om ditt hem bara har en.

Slutligen kanske du vill överväga ett innertak av energieffektivitetsskäl. I bostäder med fler än en våning stiger värmen upp. Det innebär att de övre våningarna vanligtvis är varmare än de nedre våningarna. Ett innertak kan hjälpa till att fånga upp värmen på de övre våningarna och hindra den från att stiga, vilket kan bidra till att hela ditt hem blir bekvämare och sänka dina energiräkningar.

Det är ett personligt beslut som beror på en mängd olika faktorer. Tänk på saker som bullerdämpning, estetik och energieffektivitet när du fattar ditt beslut. Ett innertak kan öka värdet på ditt hem på flera sätt, så det är definitivt värt att överväga om du bygger eller köper ett nytt hem. Tack för att du läste!

Fler nyheter