Tandvård när olyckan är framme

Hur mycket man än tar hand om munhälsan och borstar tänderna kan det ändå uppstå smärta, värk eller infektioner som gör att man måste få akuttandvård. Akuttandvård brukar ta hand om blödningar, stark smärta eller värk som inte släpper, infektioner som uppstått efter ett trauma som en olycka eller efter ett kirurgiskt ingrepp. 

För akutvård behöver man kunna vända sig till en mottagning som kan ge dig en tid för besök samma dag som du ringer för att kunna reparera eventuella skador så mycket som möjligt. Boka tid för Akuttandvård odenplan hos den erfarna tandläkaren Elisabeth Ådén Jangenstål som har mer än 15 års erfarenhet.

 

När man är tandvårdsrädd

En av de mest vanligaste saker man brukar vara rädd för är tandläkaren. Det kan vara verktygen, borrningen, skrapningen eller helt enkelt tanken att lämna munnen öppen och sårbar i någon annans händer som gör att många får panik bara vid tanken att boka tid hos tandläkaren.

Erfarna tandläkare kan vara till stor hjälp om man är rädd för tandvården. En lugn och kunnig tandläkare kan få patienten att inte känna sig så orolig och skulle det ändå inte kännas bra, kan man få lugnande medel. Vid behandlingar som exempelvis utdragning av en tand, kan man söva patienten helt och hållet.

 

 

Tandhygien

Läkarna rekommenderar att man besöker sin tandläkare minst 1-2 gånger om året. Men mellan dessa besök bör man göra allt man kan för att ta hand om tänderna. På så sätt blir besöken mer av rutin och rengöring istället för dyra behandlingar. Man ska aldrig underskatta tandborstningen, och försök att aldrig hoppa över det. Man brukar säga att en gång är ingen gång men två (eller tre) är en vana. Det är också viktigt att inte dricka för mycket kaffe, svart te eller röka om man försöker att få vitare tänder. 

Leave a Comment