Höj nivån på sommarens grillning

Det är härligt att samlas runt en eld. Att hitta en mer traditionell samlingsplats för människor är svårt. För att få både ljus och värme är centralt för oss. Om det dessutom går att laga mat över lågan, perfekt! Det kan vara gourmetmiddag med det finaste köttet, eller en informell korvgrillning med ungarnas fotbollslag, båda uppskattade.

När det gäller BBQ så finns såklart argument för grillkol och tändvätska. Men många tycker det är smidigare och snabbare med en gasoltub invid grillen. Har du bara koll på vad som gäller för en säker användning så är det bara att köra igång. 

 

Duka upp för veganerna också

Att slänga upp ett revben eller göra hamburgare på grillen är säkra kort. Men för den som hellre äter fisk eller vegetariskt är utbudet näst intill obegränsat också. Alla typer av lök passar på gallret, men glöm inte majskolvar eller sparris. Bröd av olika slag, halloumi och zucchini är också glödande stjärnor.

Var noga med tidtagningen och kryddningen. Komplettera med kalla såser som tzatsiki eller tomatröra. Kom ihåg att gasoltuben alltid ska stå upp. Det gäller vid förvaring, transport och användning. Detta är för att ventilen alltid ska vara i rätt läge. Det är viktigt med god ventilation också. 

Skaffa bra rutiner

Även om du är van vid den här typen av bränsle, ha alltid mobilen laddad och vatten i närheten när du grillar hemma. Om du har en gasolanläggning och gasoltub bör du ha gasvarnare. Missa inte att byta batterierna i den. Kolla slangarna årligen, så de inte har torkat eller blivit otäta.

Säkra att slangen tål det svenska klimatet, den ska vara märkt -30 grader Celsius. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avråder från grillning på balkong. Det är framförallt det begränsade utrymmet som skapar problem eftersom det gör det svårt att undvika att komma nära brännbara material.

Leave a Comment