Ett vanligt problem i många hem

Misstänker du att du har svartmögel hemma? Då är du inte ensam. Det är tyvärr ett vanligt problem i både lägenheter och villor. Svartmögel trivs i regel i en fuktig miljö. Därför är det vanligt att man får svartmögel i badrum, källarförråd och vindsförråd. Men det kan även förekomma på andra ställen där det blir fuktigt. Om du misstänker att du har svartmögel hemma är det något du borde göra något åt. Det är faktiskt en hälsorisk att under en längre tid vistats där det finns mögel. Möglet producerar gifter som sprids via luften. Vanliga problem vid mögel är att immunförsvaret försämras och att du kan uppleva astmaliknande symptom.

 

Testa om du har mögel hemma

Om du har sett svarta prickar i taket i ditt badrum eller mellan kakelplattor är det faktiskt stor sannolikhet att det är just svartmögel du har fått. Det finns företag som säljer test för just mögelsvamp. Om du har sett svarta prickar som du misstänker är svartmögel kan du beställa ett yt-test. Ett sådant test går endast att använda om det rör sig om synlig mögelsvamp. Om du däremot misstänker att du har svartmögel som du inte kan se kan du beställa ett test för dold mögelsvamp. Det kan exempelvis vara så att du misstänker att du fått mögel bakom en takpanel. Läs mer på Mögel-test.se om olika typer av test och var du kan köpa dessa.

 

 

Om du har svartmögel hemma

Om det är så att testet du köpt hem faktiskt visar på att du har mögel hemma måste du avlägsna det. Om du har fått ett större mögelangrepp behöver du ta hjälp för att avlägsna det. Men om det rör sig om en mindre mängd kan du ta bort det själv. Då köper du rengöring och svampdödande medel för att avlägsna möglet.