Allt du behöver veta om gjutasfalt

21 november 2019 jonas olsson
Allt du behöver veta om gjutasfalt

Gjutasfalt är inget nytt material utan har använts sedan 1800-talet. Gjutasfalt uppskattas för sin slitstyrka och sin täthet, dessutom går den att pigmentera. Därför går det även att återfinna den i beläggningar på torg och byggnader. Användningsområden för gjutasfalt är många, och det är populärt att använda även i offentliga miljöer. Det är därför inte ovanligt att se gjutasfalt i Mälardalen. Det går även att använda gjutasfalt till skulpturer och används även av konstnärer. Den som ska fixa till uppfarten kan också med fördel använda gjutasfalt istället för den traditionella asfalten.

 

 

Transportera asfalten rätt

 

Det går inte att transportera gjutasfalt hur som helst. Det krävs specialtransporter som är till för just den typen av transport. Det krävs en transportkokare för att transportera färdigblandad gjutasfalt. Den behöver ha funktioner som gör det möjligt att röra om kontinuerligt och den behöver värma upp gjutasfalten. Görs inte detta kommer massan att separera och bli oanvändbar. Vid långa transporter som överstiger 10 timmar ska temperaturen hållas lägre än 190 grader. Själva transporterna ska alltid vara märkta med farligt gods. Är temperaturen högre än 190 grader så kan gjutasfalten förlora sina egenskaper. Därför kan inte vem som helst transportera.

 

Vilka är dess unika egenskaper?

 

Själva asfalten är speciell då den är en termoplastisk massa och det är därför för höga temperaturer kan orsaka stabilitetsskador. Då den går att pigmentera kan man också med fördel ljusa upp den för att förbättra värmeegenskaperna, svart traditionell asfalt kan bli väldigt varm och smälta. Det kan vara bra att veta att en beläggning med gjutasfalt som utsätts för väldigt låga temperaturer kan spricka. Det går att åtgärda genom polymerbitumen och man kan också använda olika armeringar. Det vanligaste är att lägga asfalten på en matta av helklistrad bitumenmatta med en kraftig stomme. Gjutasfalt har många fördelar och ett bra alternativ till vanlig asfalt. 

Fler nyheter